Διακήρυξη Αξιών

Αγαπητοί Συμπολίτες,

 

Σας ανακοινώνω την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Κυθήρων.

Θα είμαι επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων με πολλή αγάπη για τα νησιά μας και όρεξη και διάθεση για πολλή δουλειά.

Η ομάδα των ανθρώπων που θα συμπορευτούμε σε αυτή τη διαδρομή  προέρχεται από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Στόχος μου είναι να ενεργοποιήσουμε τις υγιείς & προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας και το ψηφοδέλτιο μας να είναι στελεχωμένο με ανθρώπους ικανούς, ανιδιοτελείς με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο μας. Και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί.

Χωρίς κομματικές ταμπέλες και χαρακτηρισμούς, σας ανακοινώνουμε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης και δυναμικής δημοτικής παράταξης που βάζει σε προτεραιότητα την ευημερία των πολιτών που μένουν εδώ! Γιατί κι εμείς μένουμε εδώ, εργαζόμαστε εδώ, έχουμε τις επιχειρήσεις μας και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ! Και θα είμαστε εδώ και αύριο.

Πιστεύουμε στις γνώσεις, στη δυναμική και στη δημιουργική σκέψη των νέων ανθρώπων. Πιστεύουμε στις καινοτόμες και ριζοσπαστικές ιδέες που δημιουργούν νέα δεδομένα και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στα όνειρα μας. Πιστεύουμε στη δύναμη της νέας γενιάς.

Πιστεύουμε στις ικανότητες ανθρώπων που έχουν πετύχει επαγγελματικά. Των αυτοδημιούργητων, που ήρθαν για να δώσουν και όχι για να πάρουν. Πιστεύουμε σε εκείνους που δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά, αλλά ζουν εδώ και βιώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μικρός επιχειρηματίας, κάθε αγρότης, κάθε πολίτης αυτού του Δήμου.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι πεδίο για εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών και προβολής. Είναι χώρος προσφοράς, σκληρής δουλειάς και αδιάκοπης προσπάθειας.

Η Δημοτική Αρχή, πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και οφείλει να δίνει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα, μακριά από τη δημιουργία εντυπώσεων, το λαϊκισμό και τους θεατρινισμούς, που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον, αλλά αφήνουν τον τόπο στάσιμο να παρασύρεται στη δίνη της κρίσης και της νεομετανάστευσης.

Γνωρίζουμε πως τα προβλήματα είναι πολλά και δε θα δώσουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θα μιλήσουμε μόνο γι’ αυτά που μπορούν να πραγματοποιηθούν, με προτάσεις και επιχειρήματα.

Δυστυχώς, η παρούσα Δημοτική αρχή έχει μείνει δραματικά πίσω σε απορρόφηση κονδυλίων. Δεν αξιοποίησε την τεράστια ευκαιρία που είχε, να χρησιμοποιήσει πόρους από Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ήταν διαθέσιμοι σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.  Τη στιγμή μάλιστα που άλλοι δήμοι υλοποιούν προγράμματα πάνω από 100 εκατ. ευρώ, εμείς προσπαθούμε ακόμα για τα βασικά.

Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών για τον τόπο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ από αυτά που μας αναλογούν.

Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, είναι τεράστια και η αξιοποίηση τους είναι μονόδρομος:

  • η παραγωγή, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου, μελιού και θαλασσινού αλατιού αποτελούν μέσα για να προβληθούμε και να πετύχουμε σημαντικές εμπορικές συμφωνίες σε όλον τον κόσμο.
  • η Εγχώριος περιουσία ως εργαλείο ανάπτυξης κι αναβάθμισης των νησιών.
  • ο εναλλακτικός τουρισμός ως στρατηγικός πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης, μονοπάτια, φαράγγια, θαλάσσια μονοπάτια, παλιοί́ οικισμοί́, αρχαίοι οικισμοί́, χλωρίδα του νησιού́, αλιευτικός τουρισμός. Η ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος μας, καθώς και το πλούσιο ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό απόθεμα των νησιών μας, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης.

Επιθυμούμε να είμαστε οδηγοί των εξελίξεων και όχι απλοί ακόλουθοι τους. Να προχωράμε δυναμικά στην επόμενη μέρα και να μην πηγαίνουμε σημειωτόν.

Επιθυμούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και περηφάνια και όχι με φόβο και αμηχανία. Δεν θέλουμε συνθήματα και άσκοπες κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική και στοχευμένες δράσεις.

Επιθυμούμε:

  • Έναν Δήμο που θα σχεδιάζει την τοπική ανάπτυξη με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, την προάσπιση των δημόσιων αγαθών και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Έναν Δήμο με δημοκρατικό προγραμματισμό και συμμετοχικές διαδικασίες, με διαφάνεια στα οικονομικά, χωρίς ιδιοτελείς πρακτικές.
  • Έναν Δήμο φιλικό και ανοιχτό στους πολίτες, στις συλλογικές πρωτοβουλίες και τους φορείς των νησιών μας. Με κοινωνικό πρόσωπο και δομές στήριξης των πολιτών.
  • Έναν Δήμο για όλους, με ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δημοτικών ενοτήτων και των οικισμών, χωρίς πολιτικές πολλαπλών ταχυτήτων και πελατειακές εξυπηρετήσεις.
  • Έναν Δήμο με καθιερωμένη και ισχυρή ταυτότητα που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.
  • Έναν Δήμο με οργανωμένες και εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες που θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και θα μειώσει τη γραφειοκρατία και το ψηφιακό χάσμα.
  • Έναν Δήμο χωρίς κομματικές ομπρέλες, κομματικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς φιλοδοξίες.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να καλέσουμε όλους τους νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα κοινά και έχουν άποψη για τα τοπικά θέματα, να επιλέξουν την παράταξη που τους εκφράζει και να ασχοληθούν ενεργά. Ο μόνος αντίπαλος που υπάρχει για όλους μας στα Κύθηρα, είναι τα προβλήματα.

Είναι δική μας υπόθεση να κάνουμε το Δήμο μας σύγχρονο και φιλικό προς τους πολίτες μας! Είναι δική μας υπόθεση να αναδείξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης με συνεργασία, αλληλεγγύη κι αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Σας καλούμε να στηρίξετε και να ενταχτείτε στην προσπάθειά μας αυτή. Στην κοινή μας προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στο νησί μας, για εμάς, κυρίως όμως, για τις γενιές που έρχονται.

Για να μπορούμε να ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ, να ονειρευόμαστε, να ζούμε, να δημιουργούμε για τα νησιά μας, εμείς, τα παιδιά μας κι εκείνοι που θα επιλέξουν να ζήσουν στα Κύθηρα – Αντικύθηρα.

Γιατί θέλουμε να μένουμε εδώ!

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος

Δημήτρης Κοντολέων

 

Τα μέλη της Παρατάξης